Vereiste is dat de plant een verhoutende
stam krijgt. Verder is natuurlijk van belang dat een bonsai kleine bladeren of naalden heeft.

Het bijzondere van bonsai is de verkleinde vorm van een, in natuurlijke staat, grote boom.
De miniatuur. Dit spreekt veel mensen aan. Anderen vinden het weer onnatuurlijk en zij
hebben eigenlijk gelijk. Bonsai is namelijk geen natuurproduct. Het wordt door mensenhanden gemaakt en moet ook zorgvuldig onderhouden worden. Bonsai is een culturele schepping met behulp van natuurlijk en levend materiaal.

Het is ook de kunst van het in essentie weergeven van een soortgenoot uit de natuur. Door het weglaten van hetgeen overbodig is en het creƫren van ruimte (Mas), wordt de illusie van iets groots, iets ouds gewekt. De kunst van het weglaten hebben wij, westerlingen van de Japanners geleerd. Kijk naar onze tuinen. Deze zijn af als er niets meer in kan. De Japanse tuin is echter pas af, als er niets meer uit kan worden weggelaten. De natuur blijft voor de Bonsaist het voorbeeld. Met gewone tuinmanstechnieken wordt van uitgangsmateriaal met veel geduld, liefde en respect voor de natuur een miniatuurboom gemaakt. Dit proces neemt vele jaren in beslag tot het meesterwerk is gevormd. Het is echter goed mogelijk om binnen enkele jaren een mooi boompje te maken, waarvan door de liefhebber veel te genieten valt.

terug

 

 

 

lid worden

Van struik tot bonsai

In 1998 werd deze Ganzerik (Potentilla) uit een tuin opgegraven. Een mooie geelbloeiende struik uit de familie van de Rosaceae. De plant was nagenoeg dood. De dikke stam bleek te bestaan uit een aantal opgebonden takken, dus bij het oppotten werd hij kleiner en kleiner. Zie hier zijn levensloop in beeld

ontwikkeling van een bonsai

 

de ontwikkeling van een boom