2018

Nederlandse Bonsai Show 2018

Op 15 en 16 september stond er bij Edo Koi een schitterende tentoonstelling in de mooi ingerichte kas. De show gaf een goed beeld van de kwaliteit van de bonsai van de bij de NBV aangesloten verenigingen die dit weekend hadden meegedaan. Midden Nederland kon 2 prijzen in ontvangst nemen en 2 nominaties. Niet slecht!

beste naaldboom Wim Janssen

beste shohin-mame Bruno Wijman

nominatie beste loofboom Henk de Koning

nominatie beste shohin-mame
Nol van der Linden 

lid worden

top

 

 

Demonstraties

Tijdens de Nederlandse Bonsai Show konden we het hele weekend genieten van de mooiste demo’s. Op zaterdag was er een demonstratie van de Japanse meester Naoki Maeoka en zijn Italiaanse assistent Gianni Cara. Maeoka San heeft zijn bonsai opleiding gehad bij de beroemde kwekerij Kouka-en in Osaka onder de bezielende leiding van Fujikawa San. Ze hebben een geweldige yamadori taxus uit Japan gevormd en een volgende stap gegeven in z’n weg tot bonsai.
Deze demo werd mede mogelijk gemaakt door BonsaiPlaza waarvoor onze dank.

Op de zondag was het de beurt aan vier Nederlandse oud NTC winnaars op afgelopen EBA shows. Bart Verstappen, Martin Bonvie, Dan Snipes en onze eigen Michal Mokry. Zij hebben alle vier hun visie op een door de Bonsaihut beschikbaar gestelde taxus laten zien.

Naoki Maeoka en Gianni Cara

 

Michal Mokry

Dan Snipes

Bart Verstappen

Martin Bonvie

De NTC

Traditiegetrouw werd op zaterdag tijdens de NBS de landelijke NTC gehouden waar de beste talenten van Nederland streden om ons land te mogen vertegenwoordigen tijdens de EBA 2019.
De deelnemers van Apeldoorn, Midden Nederland, Noord-oost Brabant, Rijnmond en Zuid-Holland werkten aan hun bomen met heel wat zweetdruppeltjes op hun voorhoofd. Of dat nu alleen kwam van de warme kas waarin gewerkt werd is nog de vraag.
De kandidaten hadden drie uur de tijd om de beschikbaar gestelde jeneverbes struikjes een eerste aanzet naar een bonsai te geven.

Na ampel beraad door de jury werd de winnaar bekend gemaakt: Erik van der Kamp van bonsaivereniging Apeldoorn mocht zich NTC kampioen van Nederland noemen en gaat ons land in 2019 bij de EBA vertegenwoordigen.

top

 

Wat een weekend!

Wat een geweldig weekend! Behalve de show en demo's viel er nog veel meer te beleven. Natuurlijk de vele handelaren en de winkel van Edo Koi. Maar ook een geweldige catering, zodat je lekker samen op het terras even uit kon puffen onder het genot van een koffie of biertje en een lekkere hamburger of een mooie portie uitstekende sushi. Om dan weer verder te gaan om een bod te doen op één van de vijf bonsaipotten die geveild werden ten behoeve van KiKa. Kai Sperling doneerde twee prachtige potten en Martin Bonvie maakte prachtige houten kistjes voor de potten. Om het geheel nog iets aantrekkelijker te maken hebben wij zelf nog drie shohin potjes aangekocht om een nog hogere opbrengt te kunnen behalen voor Kika. De opbrengst bedroeg maar liefst 909 euro.

 

lid worden

top