2018

Nederlandse Bonsai Show 2018

Op 15 en 16 september stond er bij Edo Koi een schitterende tentoonstelling in de mooi ingerichte kas. De show gaf een goed beeld van de kwaliteit van de bonsai van de bij de NBV aangesloten verenigingen die dit weekend hadden meegedaan. Midden Nederland kon 2 prijzen in ontvangst nemen en 2 nominaties. Niet slecht!

beste naaldboom Wim Janssen

beste shohin-mame Bruno Wijman

nominatie beste loofboom Henk de Koning

nominatie beste shohin-mame
Nol van der Linden 

 

 

lid worden

top

 

 

Demonstraties

Tijdens de Nederlandse Bonsai Show konden we het hele weekend genieten van de mooiste demo’s. Op zaterdag was er een demonstratie van de Japanse meester Naoki Maeoka en zijn Italiaanse assistent Gianni Cara. Maeoka San heeft zijn bonsai opleiding gehad bij de beroemde kwekerij Kouka-en in Osaka onder de bezielende leiding van Fujikawa San. Ze hebben een geweldige yamadori taxus uit Japan gevormd en een volgende stap gegeven in z’n weg tot bonsai.
Deze demo werd mede mogelijk gemaakt door BonsaiPlaza waarvoor onze dank.

Op de zondag was het de beurt aan vier Nederlandse oud NTC winnaars op afgelopen EBA shows. Bart Verstappen, Martin Bonvie, Dan Snipes en onze eigen Michal Mokry. Zij hebben alle vier hun visie op een door de Bonsaihut beschikbaar gestelde taxus laten zien.

Naoki Maeoka en Gianni Cara

 

Michal Mokry

Dan Snipes

Bart Verstappen

Martin Bonvie

De NTC

Traditiegetrouw werd op zaterdag tijdens de NBS de landelijke NTC gehouden waar de beste talenten van Nederland streden om ons land te mogen vertegenwoordigen tijdens de EBA 2019.
De deelnemers van Apeldoorn, Midden Nederland, Noord-oost Brabant, Rijnmond en Zuid-Holland werkten aan hun bomen met heel wat zweetdruppeltjes op hun voorhoofd. Of dat nu alleen kwam van de warme kas waarin gewerkt werd is nog de vraag.
De kandidaten hadden drie uur de tijd om de beschikbaar gestelde jeneverbes struikjes een eerste aanzet naar een bonsai te geven.

Na ampel beraad door de jury werd de winnaar bekend gemaakt: Erik van der Kamp van bonsaivereniging Apeldoorn mocht zich NTC kampioen van Nederland noemen en gaat ons land in 2019 bij de EBA vertegenwoordigen.

top

 

13 april 2019, de show

Wat stond er weer een schitterende show! In juni volgen nog alle foto’s in onze nieuwsbrief.
Na de simultaandemo onder leiding van Bruno was de prijsuitreiking als volgt:
Beste naaldboom, een Larix van Frank Oosthoek. Beste loofboom, een Liguster van Jacqueline Kattekamp. Beste shohin, een Pinus parfviflora van Nancy Vaele. Beste mame, een opstelling van Nol van der Linden. Publieksprijs, een Quercus pubescens van Harry van Herck.
Bob maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens de afsluiting van de geweldig geslaagde dag Bruno, Jacqueline, Michal en Casper nog eens in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun onvermoeibare inzet voor de vereniging.

beste naaldboom-Frank Oosthoek

beste loofboom-Jacqueline Kattekamp

beste shohinopstelling-Nancy Vaele

beste mameopstelling-Nol van der Linden

publieksprijs-Harry van Herck

13 april 2019, de demo

Naast de prachtige opstellingen in de show en de mooie verloting was een van de hoogtepunten de demo onder leiding van Bruno. De teams hadden prachtig materiaal om mee te werken en gingen voortvarend van start. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe van een ogenschijnlijke struik uit de tuin toch weer een pre-bonsai wordt gemaakt. De zaal was goed gevuld met belangstellenden en de handelingen van de teams werden mooi aan elkaar gepraat door Bruno.

 

 

 

 

lid worden

top